+30 26450 29 339 • +30 693 400 90 40

Γνωρίστε την Ελλάδα, την Λευκάδα και το Μεγανήσι

Η Ελλάδα είναι ένα ευλογημένο κομμάτι γης, μια μικρή χερσόνησος στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θάλασσας που βρίσκεται στην αγκαλιά τριών Ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Πουθενά στον κόσμο δεν συναντάμε τόσο πλεονεκτική θέση.

Στην Ελλάδα ο ήλιος λάμπει 300 ημέρες το χρόνο, με θερμοκρασία μεταξύ 20οC-25oC.  Οι χειμώνες είναι μικροί και υγροί και τα καλοκαίρια ήπια και λαμπερά. Η άνοιξη είναι παρατεταμένη οπότε η ανθοφορία και καρποφορία συντελούνται ασταμάτητα.

Οι εναλλαγές στεριάς και θάλασσας, βουνών και πεδιάδων δημιουργούν μιά μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων που υπάρχει σε λίγες περιοχές του πλανήτη.

Η Ελλάδα είναι μία μικρή χερσόνησος, ωστόσο στολίζεται από 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και διαθέτει 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή.

Εδώ σε αυτόν τον τόπο, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπου καμιά μέρα δεν είναι ίδια και τίποτα δεν είναι μονότονο, ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε πριν χιλιάδες χρόνια και δημιούργησε τον μοναδικό πολιτισμό του κάλους και του μέτρου.

Το αποτύπωμα και την εξέλιξη αυτού του πολιτισμού βιώνουμε σήμερα παντού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Που αλλού στον κόσμο σταματούσαν τους πολέμους και τις εχθροπραξίες για αθλητικούς αγώνες με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς ή ένα πήλινο δοχείο λάδι;

Που αλλού θα μπορούσαν 300 Σπαρτιάτες πολεμιστές να αναχαιτίσουν εκατομμύρια βαρβάρους; Ποιος θα μπορούσε τότε να φανταστεί ότι οι 300 αυτοί ουσιαστικά επέτρεψαν στην ανθρωπότητα να εξελιχθεί μέχρι την κορύφωσή της, την μοναδική πολιτισμικά Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Ποιος θα τολμούσε να προβλέψει ότι αυτή θα χάριζε τα επιτεύγματά της στον κόσμο όχι μόνο τα χίλια χρόνια ζωής της, αλλά και για τα επόμενα 560 μέχρι τις μέρες μας;

Η Ελλάδα είναι με ένα απέραντο αρχαιολογικό μνημείο από την Κρήτη έως την Θράκη και από την Ρόδο έως τα Επτάνησα.

Που αλλού στον κόσμο υπάρχουν 125 αρχαία θέατρα και 63 αρχαιολογικά μουσεία; Από τον Ελληνικό πολιτισμό δεν προέρχονται τα περισσότερα εκθέματα των περισσοτέρων Διεθνών Μουσείων;

Αρκεί μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης για να θαυμάσει κανείς την ζωντάνια, την χαρά, την δύναμη και την ακμή στα πρόσωπα των μαρμάρινων αγαλμάτων!

Που αλλού στον κόσμο γράφτηκαν τα σπουδαιότερα επικά ποιήματα, όπως αυτά τού Ομήρου, ενός τυφλού ποιητή, και μάλιστα για τα μάτια μιας γυναίκας, της ωραίας Ελένης;

Που αλλού ένα νέο κορίτσι η Αντιγόνη θα αποφάσιζε να θάψει τον νεκρό αδελφό της δεχόμενη ακόμη και τον θάνατο ως τιμωρία, γεννώντας μία από τις σπουδαιότερες αρχαίες τραγωδίες;

Εδώ στην Ελλάδα γεννήθηκε η  ίδια η φιλοξενία, αφού για να ανακουφίσουν τα ταλαιπωρημένα πόδια των ξένων ταξιδιωτών, οι πρόγονοί μας τους τα έπλεναν.

Εδώ στην Ελλάδα οι θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο αλλά ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους.

Εδώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν δεκάδες φιλοσοφικά ρεύματα και ιδρύθηκαν 30 φιλοσοφικές σχολές. Οι σχολές τού Σωκράτη, τού Πλάτωνα και τού Αριστοτέλη ακόμη καθορίζουν τις πνευματικές εξελίξεις της ανθρωπότητας.

Που αλλού στον κόσμο μιλούν γλώσσα με 2.000.000 τύπους λέξεων; Αυτή την γλώσσα επέλεξαν οι εβδομήκοντα (70) για την πρώτη μετάφραση τού Ιερού Κειμένου τής Παλαιάς Διαθήκης, ενώ σε αυτήν γράφτηκαν τα περισσότερα πρωτότυπα βιβλία τού Ιερού Κειμένου τής Καινής Διαθήκης.

Σε αυτόν τον τόπο παραδέχθηκαν και πίστεψαν ως Θεό Τον Ιησού Χριστό, Τον Υιό Τού Θεού,  έναν ξένο, παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις Του, ο οποίος θυσιάστηκε άδικα από το δικό του ξένο έθνος για να δικαιώσει τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα σαν σύνολο.

Αγκαλιάσαμε τον Θεάνθρωπο Υιό, πιστέψαμε και διαδώσαμε παγκοσμίως την Χριστιανική διδασκαλεία, την διδασκαλία τής έμπρακτης αγάπης και συνθέσαμε τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Στις δεκάδες  βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια  στα νησιά και την ενδοχώρα ο λαός μας γιορτάζει τιμώντας τον Ιησού Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους όλης της Οικουμένης, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει τις χαρές της ζωής με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Η Ελλάδα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που μιλούν την γλώσσα της, αλλά και οι άνθρωποι που ζουν με τις αξίες και τα ιδανικά της. Οι άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες χαιρόμαστε τη ζωή.

Τολμήστε να ζήσετε στην Ελλάδα. Γίνετε μέρος της Ελληνικής ιστορίας.

Λευκάδα

Τα Ιόνια Νησιά ή Επτάνησα, βρίσκονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ελλάδας και θεωρούνται τα ομορφότερα μεταξύ όλων των νησιών της χώρας, λόγω τού υπέροχου φυσικού τους περιβάλλοντος. Το κλίμα είναι ήπιο Μεσογειακό όλο το χρόνο, οπότε η διαβίωση άνετη για κάθε ηλικία.

Το νησί της Λευκάδας είναι ο παράδεισος του πράσινου και του γαλάζιου. Μεγάλοι ελαιώνες και αμπελώνες, κρυμμένοι βιότοποι, στενά οροπέδια με κατάφυτες χαράδρες, πεύκα, βελανιδιές, κέδροι και κυπαρίσσια, εσπεριδοειδή και μικρά δασάκια  φτάνουν μέχρι τις παραλίες.

Μεγάλο τμήμα της νήσου και της θάλασσας που την περιβάλει έχουν συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000 για την προστασία της πλούσιας χλωρίδας, της φώκιας monachus-monachus και της χελώνας caretta-caretta. Άπλετος ήλιος, ζεστά νερά, δροσερό αεράκι, πλούσια βλάστηση, σπάνια εναλλαγή τοπίου και φυσικά υπέροχοι και φιλόξενοι άνθρωποι κοσμούν το νησί.

Τη δυτική πλευρά της Λευκάδας ομορφαίνουν πολλές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά άγριας ομορφιάς, μερικές από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν και βραβεύτηκαν ανάμεσα στις 10 καλύτερες παραλίες τού κόσμου. Κάθισμα, Άγιος Νικήτας, Πευκούλια, Καλαμίτσι, Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι αποτελούν στολίδια του νησιού που αξίζει κάθε επισκέπτης να απολαύσει.

Ανατολικά το νησί έχει πιο γαλήνια ομορφιά και βλέπει απέναντι τα Πριγκιποννήσια, το σύμπλεγμα τών Τηλεβοΐδων νήσων με 24 μικρά νησιά και νησίδες.

Τα κυριότερα από αυτά είναι το Μεγανήσι, ο Σκορπιός, η Μαδουρή, ο Καστός, το Σκορπίδι, η Σπάρτη, η Θηλιά, ο Κάλαμος και άλλα μικρότερα. Όλα είναι ιδιωτικά, μερικά ωστόσο έχουν μεμονωμένους ιδιοκτήτες, όπως αυτό τού Σκορπιού, που κάποτε άνηκε στην οικογένεια Ωνάση.

Το κυριότερο πλεονέκτημα τού νησιού είναι ότι συνδέεται μόνιμα με τη στεριά μέσω μίας κινητής γέφυρας, η οποία επιτρέπει την άμεση οδική πρόσβαση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ υπάρχει μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Σε μόλις 20 χιλιόμετρα απόσταση βρίσκεται και το Διεθνές Αεροδρόμιο (Ακτίου-Πρέβεζας) που δέχεται σημαντικό  αριθμό Ελληνικών & Ευρωπαϊκών πτήσεων (charter), ενώ εξυπηρετεί επισκέπτες και από την Ρωσία, μέσω μόνιμων πτήσεων από Αθήνα.

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας καλωσορίζει τους επισκέπτες πριν την είσοδό τους στην καρδιά της πόλης της Λευκάδας, όπου κυριαρχεί η πολυχρωμία των κτιρίων, τα πλακόστρωτα καντούνια και η ευωδία των ανθοστόλιστων κήπων.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες και ασφαλέστερες μαρίνες της Ελλάδας με 620 θέσεις για σκάφη μέχρι και 40 μέτρων μήκους.

Τα  πολλά όμορφα παραθαλάσσια χωριά είναι πλέον κοσμοπολίτικα, ενώ τα γραφικά ορεινά χωριά κρατάνε τις παραδόσεις με ευλάβεια, αναδεικνύοντας τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής.

Ο ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες ευνοούν τον αθλητικό τουρισμό που ανθεί στην Λευκάδα. Μπορεί κανείς να απολαύσει από ήπιες περιπατητικές διαδρομές, ποδηλασία βουνού, ιππασία, ιστιοπλοΐα, Ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, καταδύσεις μέχρι αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Το νησί εκτός από τις φυσικές διαθέτει και σημαντικές Πνευματικές ομορφιές. Πάμπολλοι Ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί, αφιερωμένοι στον Ιησού Χριστό, το Άγιο Πνεύμα, την Παναγία και τους Αγίους της Εκκλησίας μας εκτελούν καθημερινά ακολουθίες στην πόλη και τα χωριά. Η Παναγία θεωρείται προστάτιδα της νήσου και πολλοί Ιεροί Ναοί έχουν τιμητικά το όνομά της.

Μοναδικό στολίδι για το νησί και αξιόλογο δείγμα τού όλου Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού αποτελεί η Ιερά Μονή Παναγίας Πεφανερωμένης Λευκάδας, γνωστή ως Παναγία η Φανερωμένη, που δίκαια αποκαλείται και Πνευματικός φάρος τής Λευκάδας. Η Παράδοση διαφύλαξε μέχρι σήμερα ότι οι  μαθητές τού Αποστόλου Παύλου Ακύλας, Σωσίωνας και Ηρωδίωνας ίδρυσαν την Εκκλησία της Λευκάδας και Ευκτήριο Οίκο στον χώρο της σημερινής Ιεράς Μονής. Η επίσκεψή σας στον Ιερό αυτό χώρο θα σάς μείνει αξέχαστη.

Η Λευκάδα αποτελεί πλέον αγαπημένο τουριστικό προορισμό  για Έλληνες και ξένους τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Πολλοί από αυτούς ονειρεύτηκαν  ένα  δικό τους σπίτι για να απολαμβάνουν όλο το χρόνο τη ζωή δίπλα στο κύμα, με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, κάτω από τη σκιά και τη δροσιά ενός δέντρου, με καλή παρέα, παραδοσιακό φαγητό και κρασί. Αυτοί σήμερα ζουν ότι ονειρεύτηκαν!

Εσείς τι ονειρεύεστε;

Μεγανήσι

Το Μεγανήσι, νησί των επωνύμων, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκάδας και είναι το μεγαλύτερο από τις Τηλεβοΐδες νήσους, με ακτογραμμή που θυμίζει φιόρδ.

Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί.

Το Βαθύ, παραδοσιακό ψαροχώρι με γραφικό λιμάνι, που αποτελεί τουριστικό θέρετρο και αγαπημένο αραξοβόλι θαλαμηγών. Το Σπαρτοχώρι, χτισμένο ψηλά, με παραδοσιακά σπίτια, στενά σοκάκια και εκπληκτική θέα. Από ένα μονοπάτι πνιγμένο στο πράσινο, που κρύβει στη διαδρομή του την Σπηλιά του Κύκλωπα, κατεβαίνεις στο επίνειο του, τα Σπήλια. Τέλος, το Κατωμέρι, επίσης παραδοσιακό χωριό, χτισμένο σε λόφο με θέα τον κόλπο του Αθερινού.

Το νησί κρατάει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με όμορφα πέτρινα σπίτια, γραφικά λιμανάκια, παλιούς ανεμόμυλους, αλλά παράλληλα έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι συνεχόμενοι κλειστοί κόλποι του κρύβουν μικρές παραλίες όπως τα Σπήλια, το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, το Φανάρι, το Λιμονάρι, την Ελιά, την Λουτρολίμνη, την Μπερέτα, καθώς και την παραλία του Αϊ Γιάννη με το ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χερσόνησος στα νότια του νησιού, που καταλήγει στο ακρωτήριο Κεφάλι, με το άγριο τοπίο, το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και τα προσβάσιμα από την θάλασσα σπήλαια των Παπανικολή και Γιοβάνη.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Νυδρί με καθημερινά δρομολόγια, με ανοιχτού τύπου οχηματαγωγό πλοίο. Η απόσταση διαρκεί περίπου 25 λεπτά και το πλοίο προσεγγίζει τα λιμάνια Σπήλια και Βαθύ.

Το νησί κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Η αρχαία ονομασία του ήταν Τάφος, από τον γιο της Ιπποθόης και του Ποσειδώνα, ενώ ο λαός του, οι Τάφιοι, αναφέρονται στην Οδύσσεια ως εξαιρετικοί έμποροι και θαλασσοπόροι. Το νησί ακολουθεί ιστορικά την πορεία της Λευκάδας, μέχρι την προσάρτηση του στη μητέρα Ελλάδα το 1864 μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Επτανήσου.